آیزاک سعیدیان کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا، گفت: یکی از اقدامات اصلاحی بانک مرکزی در یک سال گذشته سامان دهی ۱۹ میلیون درگاه پرداخت و کارتخوان است. قبل از این ساماندهی حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار مودی شناسایی شده بودند، اما پس از آن ۲ میلیون مودی جدید اضافه شدند، که این افزایش ۲ میلیونی در تاریخ ایران بی سابقه است.
وی افزود: در دولت گذشته ما شاهد افزایش حجم نقدینگی و خلق آن به صورت سرسامآور بودیم، اما بانک مرکزی اقدامات جالبی را برای کنترل حجم نقدینگی در حوزه پولی و بانکی کشور انجام داد، این اقدامات شامل محدود کردن رشد ترازنامه بانکها، اضافه برداشت بانک منوط به وثیقه گذاری نزد بانک مرکزی، بر خورد جدی با بانکهای مختلف در حوزه پرداخت سود میشود.
این کارشناس اقتصادی گفت: بانک مرکزی برای کاهش اثرات مضر نقدینگی اقداماتی مانند ابلاغ قانون جدید چک، اجرای اعطای اعتبار به جای نقدینگی و انتشار اوراق گام انجام داده است. در کشور ما قانون مترقی چک توانست ارزش آن را احیا کند، تا بازرگانان با اطمینان بیشتری مبادلات خود را با چک انجام دهند. قانون مترقی چک در روزهای گذشته از چکهای الکترونیک رونمایی کرد. چک الکترونیک، سرعت عمل مبادلات تجار را افزایش میدهد و امکان جعل را از بین میبرد.
مدتی پیش بانک مرکزی شروع به انتشار اوراق گواهی سکه با سررسید ۶ ماهه کرد، بنابراین افراد میتوانند اوراق را تا زمان سررسید نزد خود نگهداری یا آن را در بازار ثانویه معامله کنند. سرعت نقدشوندگی در این اوراق بالا است، همچنین اوراق گواهی سکه ابزاری برای کاهش حباب نیز محسوب میشود. نکته مثبت در اجرای این طرح امکان ضرب سکه توسط بخش خصوصی است.